СИРОТИШТА ЏОРЏА МИЛЕРА НА АШЛИ ДАУНУ

– Б. Милијашевић

Џорџ Милер је рођен 27. јануара 1805. године у Кропенштату у тадашњој Пруској. Студирао је на универзитету у Халеу, и био је добар студент, али водио је развратнички живот, живот без Бога… Очајнички је желео променити свој живот на боље, али за то није имао снаге.

Крајем 1825. године засењен је Исусовом љубављу; и од тада је цео свој живот дао Њему. Био је то дан, како је касније сам рекао: "… кад је он умро Џорџу Милеру, његовим мишљењима, правима, жељама и вољи".

Богом вођен, стиже у Британију, и ту 1832. године постаје пастор "Бетезда" цркве у Бристолу. Неколико година након тога оснива прво сиротиште у изнајмљеној згради у улици Вилсон број 6. То је била стара зграда коју су он и његови сарадници преуредили за нову намену. Током времена "посао" је растао, па је Милер узео у закуп још неколико кућа у Вилсоновој улици, и претварао у сиротишта.

Цео пројекат је био заснован на молитви и вери да Бог неће оставити своју децу на цедилу… Милер је за сваку потребу своје молбе упућивао само Богу. И Бог молитве никада није оставио неуслишене. Деца у сиротишту су увек имала довољно хране. Дошли су проблеми. Комшије су се жалиле на буку коју су деца правила… Милер се молио дуго да Бог реши тај проблем.

1845. године Милер је купио плац на Ашли Дауну, делу Бристола одакле се пружа диван поглед на сам град. 1849. је изграђено прво сиротиште. Молитвом и вером.

Бог се побринуо за све потребе око изградње и уређења сиротишта. До 1886. године изграђено је укупно пет сиротишта за око 2000 деце. Био је то велики грађевински подухват; довољно је навести пример, да је само једна зграда сиротишта имала 300 великих прозора. Деца су у сиротишту добијала одлично образовање. Дечаци су у сиротишту остајали до 14-те године, а затим им је обезбеђивано даље школовање или запослење. Девојчице су остајале до 17-те године. Свима су пружани максимални услови становања и образовања у хришћанском духу.

Џорџ Милер је за сиротишта добио 1,5 милиона тадашњих фунти, не молећи и не тражећи ни од кога осим од самога Бога, кроз молитву.

Милер је умро 1898 године. Отишао је у сусрет свом драгом Богу, без икаквог поседа на земљи.

Џорџ Милер је осим сиротишта, основао "Институт за познавање Светог Писма", који је финансирао, и финансира, много мисионара широм света. Путовао је по целом свету проповедајући силну Божју љубав. Џорџ Милер је упутио изазов невернима да гледају како Бог силно ради.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *