Пирати са Кариба: Тајна шкриње

Пирати са Кариба: Тајна шкриње
Пирати са Кариба: Тајна шкриње је авантуристички филм из 2006. године, наставак летњег блокбастера из 2003. године, филма "Пирати са Кариба: Проклетство црног бисера". Наставак је режирао Гор Вербински, а продуцент је Џери Брукхејмер, обојица су радила и на првом филму. Џони Деп, Орландо Блум и Кира Најтли се поново налазе у улози Капетана Џека Спероуа, Вила Тарнера и Елизабете Свон. Бил Наји тумачи лик злоће Дејвија Џонса, а Стелан Скашгорд тумачи лик Виловог оца, “Бутстрап (петље) Била” Тарнера (Bootstrap=петља за обување чизама). Филм је изашао у Аустралији и Уједињеном Краљевству 6.јула 2006. године, а у САД и Канади 7.јула 2006. Филм је поставио неколико рекорда у прва три дана приказивања у биоскопима; зарадио је 135 милиона долара. Снмљен је још један наставак, "Пирати са Кариба: На крају света".

Снимање је почело 28. фебруара 2005. године, а снимано је поново у Коста Алегреу, у Јалиско (Мексико) и Бароули, Св. Винсент. Наставак такође садржи сцене које су снимане на Доминики и на Бахамима. Наставци су снимани један за другим, као код триологије Господар Прстенова, мада је 2005. године пажња била усмерена на Тајну Шкриње са неколико сцена из трећег дела које су снимљене. Због овог начина снимања, снимање Тајне Шкриње је завршено 7. фебруара 2006. године. Иако су снимани један за другим, пуштају се у биоскопе са годином размака. Снимање трећег дела се наставља 2006. године.

Премијера Тајне Шкриње је била у Дизниленду, у Анахејму, Калифорнија, 24. јуна 2006. године, два дана раније од обнављања атракције Пирата са Кариба, на коме је серија филмова заснована. Обновљена атракција укључује подешену причу и Аудио-аниматронику засновану на филмовима и отворена је 26. јуна 2006. Иста атракција у Walt Disney World-у на Флориди је такође обновљена 7. јула 2006. упоредо са изласком филма.

Филм почиње на Порт Ројалу (Јамајка), на венчању Елизабете Свон (коју игра Кира Најтли) и Вила Тарнера (Орландо Блум). Ипак, њихово несрећно спасавање Џека Спароуа (Џони Деп) од џелатове омче, поново их прогања са доласком Лорда Катлер Бекета (кога тумачи Том Холандер) из Истичноиндијске трговачке компаније. Он има наредбу за хапшење пара (Елизабете и Вила) и Џејмса Норингтона (Џек Дејвенпорт) који је дао оставку на место Комодора неколико месеци раније. Пошто су дозволили Џеку да побегне, Бекет захтева погубљење ово троје умешаних. Бекет нуди Вилу нагодбу да ће све ово одложити ако врати Џеков "компас који не показује север" (који, у ствари, показује ка човековој истинитој жељи) Компанији. Бекет такође прети да ће обесити Елизабету (која се тренутно налази у затвору), ако Вил не успе да поврати компас. Касније се открива да Бекет жели компас како би лоцирао Тајну Шкрињу (Dead Man’s Chest – Мртвачев ковчег, у којем се налази срце Дејвија Џонса) и тако добио моћ да влада морем и његовим пиратима.

Вилов отац “Петља Бил” Тарнер (Стелан Скарсгард) се јавља Капетану Џеку да му да "Црну Тачку" и да га упозори да је време на отплату старог дуга легендарном Дејвију Џонсу (Билу Нају) – гоподару океанских дубина и капетану "аветињског брода" Летећег Холанђанина. Џеков дуг према Дејвију Џонсу је био да оживи Црни Бисер и да учини Спароуа капетаном Бисера на тринаест година. Дејви Џонс ослобађа Кракена. Џек мора да пронађе начин да изађе из овог дуга или је осуђен да буде у Џонсоновој посади вековима.

У међувремену, Вил трага за Џековим компасом. После бесплодне потраге за Џеком, Вил коначно сазнаје да је Црни Бисер напуштен на удаљеном острву. Путујући до тамо, он бива заробљен од стране племена канибала које је прогласило Џека за њихово божанство. Један од чланова посаде Црног Бисера, заробљен заједно са Вилом, је објаснио Вилу Џекову незгоду : локални канибали верују да је Џек бог и да он мора бити убијен, а затим и поједен како би био ослобођен из свог затвора од меса. Џек, Вил и преживели заробљеници покушавају да побегну. Они се коначно срећу код Бисера где налазе Рагети (Мекензи Крук) и Пинтел (Ли Аренберг) како покушавају да украду Бисер. Пошто су и они бежали од канибала, прихваћени су као чланови посаде.

На Бисеру, Џек говори Вилу да ће му дати компас ако му донесе кључ сандука где се налази срце Дејвија Џонса. Кад су отишли у посету Тии Далми (Наоми Харис), они су трампили Барбосиног немртвог мајмуна (који се такође зове Џек) за информацију где се налази Дејви Џонс и Летећи Холанђанин. Тиа такође даје Џеку ћуп пун земље. Она говори Вилу легенду о Дејвију Џонсу, како је извадио сопствено срце због љубави. Она такође објашњава то да Дејви Џонс не може да гази земљом још једну деценију, тако да је земља у ћупу, земља која ће заштити Џека.

Бисер долази до олупине једног брода за који Џек каже да је Летећи Холанђанин. Вил весла ка броду како би нашао кључ. Међутим, Џек уствари шаље Вила у замку. Дејви Џонс употребљава своје мртве морнаре да убије Вилову посаду. Вил долази на брод, види да преостала посада и није нека претња, и види да се прави Холанђанин издиже са морског дна. Дејвијева посада напада Вила и на крају он бива оборен. Дејви Џонс испитује Вила, који му преноси Џекову поруку да је дошао да отплати дуг. Џонс закључује да је Џек у близини и суочава се са њим. Дејви и Џек почињу да се цењкају колико је вредна Џекова душа (по Џонсу 100 душа). Џек тренутно одлаже своју смрт коју би му донео Кракен и Вил не знајући постаје члан Џонсове посаде. Џек плови ка Тортузи како би нашао неколико душа за своју посаду.

У то време, Елизабету Свон је спасао њен отац, који намерава да је пошаље у Енглеску где ће бити безбедна. Ипак, тај покушај је осујетио Бекетов следбеник, Мерцер. Елизабета успева да побегне, док је њен отац заробљен. Налази Бекета у својој канцеларији и суочава се са њим са пиштољом, захтевајући "letter of marque" (писмо марке) – писмо које именује власника писма званичним гусаром у служби Круне – са којим би Лорд Бекет намамио Џека Спероуа. Елизабета затим бежи, намеравајући да искористи писмо како би спасла Вила. Након што се ушуњала на трговачки брод, обмањује капетана да оду у Тортугу како би нашли Вила или Џека. Џек и Господин Гибс су тамо у крчми, где регрутују душе са мало успеха, осим неколико неспособњаковића. Бивши Комодор Норингтон изазива тучу док покушава да убије Џека, али га је Елизабета ошамутила и одводи га на Бисер. Када су сви укрцани на Бисеру, Џек убеђује Елизабету да је једини начин да пронађе Вила, јесте да пронађе срце Дејвија Џонса, и убеђује је да је та ствар нешто што највишпе жели у животу. Са овим увеђењем, она ће моћи да користи Џеков компас како би одвела Бисер до локације на којој се налази шкриња. Џеку је потребна Елизабетина помоћ јер још од почетка филма компас Џеку није радио (у смислу да није указивао на локацију оног што највише жели). Наравно, како је Тиа раније закључила, проблем лежи у Џеку, а не у компасу, који изгледа не зна шта заиста жели.

У међувремену, на Летећем Холанђанину, Вил налази свог оца. Вил му показује нацрт кључа за којим трага, а отац га води кажњеном морнару на Холанђанину. Вил вади нацрт и морнар се одмах буди и говори “Тајна шкриња” и затим се онесвести. Након што му је објашњена природа Холанђанина, Вил изазива Дејвија Џонса да играју игру Коцке Лажова (енгл. Liar’s dice) како би добио кључ. Ако би изгубио Вил би му дао своју душу која би вечно служила на Холанђанину. Док играју, Дејви открива где је сакривен кључ, који је био Вилов прави мотив за овај изазов. Али Вилов отац, несвестан правог разлога свога сина, се придружује игри и изједначава Вилов улог у намери да спасе сина од губитка опкладе. Након неколико кругова, он схвата да ће његов син изгубити и баца игру говорећи како је опклада сувише велиа. Ускоро, Вил користи своје сазнање где се налази кључ којег ће украсти док Дејви спава. Сада када има кључ, Вил обећава оцу да ће га једном ослободити служења, а затим весла ка броду, који је веома сличан ономе којим је Елизабета отишла до Тортуге. Дејви Џонс ускоро заробљава брод на којем се налази Вил и позива Кракена, који скоро уништава брод и убија све на њему. Вил једва успева да побегне од чудовишта и скрива се на Летећем Холанђанину (постаје слепи путник). Дејви Џонс, свестан претње по своје срце, усмерава брод ка острву где је закопано. Име острва је Острво Сржи (Исла Цруцес).

Обе посаде стижу на острво готово у исто време, иако Дејви Џонс мора да пошаље своју посаду како би повратио сандук пошто он не може да корача тлом још једну деценију. Џек, Норингтон и Елизабета први стижу до места где је сандук закопан, и покушавају да одреде тачан положај помоћу компаса. Њихов покушај јсе закомпликује чињеницом да Елизабета не мисли на сандук, јер компас све више показује на Џека. То потврђује ранију сумњу Норингтона да је Елизабета почела да се удаљава од свог вереника и да све више мисли на капетана пирата. Када Џек испита компас, он показује на Елизабету и затим закључује да она седи тачно изнад њиховог циља. Трио успева да пронађе сандук који је био закопан у песку. Сандук садржи писма (писма жене која је највероватније сломила Дејвијево срце)и још један мањи сандук који садржи чујно куцајуће срце. Вил се појављује ускоро као слепи путник са Холанђанина и поново се налази са Елизабетом (током овог поновног окупљања Норингтон и Џек су изгледали прилично узнемирено). Џек, Вил и Норингтон откривају своје планове за срце и започињу битку са мачевима у троје, док Елизабета покушава да прекине тучу. Док су њих четворо заокупљени, Рагети и Пинтел појушавају да украду сандук; Елизабета је ово приметила и почела је да их јури. Када их је стигла схватила је да није наоружана. Са доласком посаде Дејвија Џонса, тројка почлиње да се бори против чудовишта. После спектакуларне борбена воденом точку, Џек успева да побегне од Вила и Норингтона. Отвара испуштен ковчег, узима Дејвијево срце и затвара ковчег. Ставља срце у свој прслук и одлази на баркасу (лонгбоат, врста брода) и ставља срце у свој ћуп где је земља. На крају, док је Џек растројен, Норингтон види оба сандука и ћуп са земљом на броду. Затим прави храбар гест узевши ковчег и отрчивши до Дејвијеве посаде како би се повукла од осталих, наводно да им помогне да побегну, не говорећи им да је већ извукао срцеиз ћупа. Џек и даље мисли да је код њега срце са осталима бежи. Норингтона је Дејвијева посада стерала у ћошак, али се тада он понео као кукавица и испустио је ковчег како би побегао, док су се стали у глас смејали.

После Вила, Елизабета и Џек беже са острва, посада Холанђанина доноси сандук Дејвију Џонсу, који затим издаје наредбу да погоне Бисер. Бисер је ипак бржи од Холанђанина. Пошто Дејви Џонс не успева да ухвати Бисер, један члан његове посаде (Маццус) предлаже да Дејви позове кракена (што је и урадио). Вил увиђа да им јекракен за петама (пошто му је то други сусрет са кракеном-повезано искуство), тако да упозорава посаду на њега. Звер стиже. Полако подиже своје пипке на десни бок брода. Ускоро су пипци почели да иду и по палуби. Баш пред сам напад, Вил је наредио да топови са те стане опале. Свих шест кракенових пипака су пукли на више места. Кракен се повлачи у воду, али ће се ускоро вратити. Посада користи врееме привременог мира и трпа залихе барута и рума, план је био да би једним поготком могао да одува ве то, ако дође кракен. Док посада чека чудовиште, ћуп у којем се налазила земља је сломљен и празан, откривајући да срце није у њему. Џек очајнички покушава да нађе оно што је остало (рекао је: “Где је куц-куц?!”) док се посада припрема да поново одбрани брод од кракена, који се враћа и одмахуништава све топове. током битке, Елизабета је угледала Џека како весла од брода, и назива га кукавицом. Неколико тренутака касније, Џек весла од свог брода, приказан је како гледа у свој компас, који показује на Бисер (могуће у правцу Елизабете). Џек се враћа и испаљује хитац ка замци барута. Експлозија је однела два највећа пипка кракену који се поново повлачи. Џек зна да ће се кракен поново вратити и наређује да се брод напусти.

Елизабета схвата да Кракен јури само Џека. Док се посада спушта у чамце са веслима, Елизабета се окреће Џеку и почиње да га љуби. Док то ради, Вил (који је силазио у чамац за спасавање) је видео пољубац и то га је јако погодило. Елизабетин пољубац је одвукао пажњу Џеку којег је оковала за јарбол осуђеног Бисера. Говори Џеку да мора да спаси друге и да јој није жао овога. Међутим касније се види да јој је жао онога шта је урадила. Елизабета силази у чамац која одговара на хладно Вилово питање о Џеку који је одлучио да остане како би њимадао шансу да побегну, а затим су одвеслали. Џек успева да се извуче из окова баш када је наишао и Кракен. Џек извлачи мач и последње што видимо од њега је то, да се смеши и говори: “Hello, beastie.” Јуриша, извлачи мач и пробада чељуст чудовишта док оно одвлачи Бисер испод таласа. Дејви Џонс је видео ово и рекао је да је Џеков дуг отплаћен. Ипак, је желео да види сандук. Кад је схватио да је његово срце украдено, погледао је у небо и изговорио ” Damn you, Jack Sparrow!"

Норингтон се затим поново појављује у Порт Ројалу и говори Бекету, захтевајући извињење због ношења писма Марке. На Бекетово изненађење, Норингтон није донео Спароуов магични компас. Уместо тога, он је истресао врећу на сто, на којем се тада нашло срце Дејвија Џонса. Преживели са Бисера су поново посетили Тиу Далму где је мрзовољна посада пила у част Џека. Тиа Далма је затим упитала да ли неко од њих заиста жели да нађе Џека и поврати Бисер и свако од седам (осам, ако рачунамо и Котоновог папагаја) преживелих је рекло да би желело. Тиа је рекла да ако хоће да ураде то, мораће да оду до места које се зове Крај Света (World’s End) и да ће им требати снажан капетан који познаје те воде. На ово, Капетан Барбоса (Џефри Раш) којег је Џек ранио пре него што је Вил просуо новчиће у сандук, скинувши клетву у првом филму, силази низ спирално степениште. Док остали шокирано гледају, он пита: “ Па кажите ми, шта је остало од мог брода?” ("So tell me, what’s become of my ship?") затим загриза зелену јабуку са осмехом док му његов веран мајмун скаче на рамену и вришти.

После кредита има и пост-кредит сцена која приказује канибале који су изабрали пса за свог новог поглавицу.

"Пирати са Кариба: Тајна Шкриње" је зарадио 55.8 милиона долара првог дана приказивања, самим тим је поставио рекорд за највећу зараду дана када је изашао, највећу зараду у једном дану и највећу зараду петком свих времена. Претходни рекорд је држао филм Ратови звезда Епизода III: Освета Сита са 50.013.859 долара.

Филм је оборио рекорд и за зараду током првог викенда приказивања са 135,634,554 долара, а претходни рекорд је држао Спајдермен 2 са 114,844,116 долара. Продато је 200.000 карата више него за Спајдермена. До 21. августа 2006. године, овај филм је зарадио 401 милион долара у САД, док је широм света зарадио око 864 милиона долара и тренутно се налази на 11 месту филмова са највећом зарадом широм света, а на 7 месту сса зарадом у земљи у којој је произведен.

Филм траје 2 сата и 31 минут.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *