ТЕСТ: Небо или пакао?

У једној уличној анкети, на постављено питање: "Где ћете отићи, ако умрете, да ли у небо или пакао?" Најчешћи одговори случајних пролазника су били следећи:

    55 % – "У небо."
    35 % – "Надам се у небо." (Није сигурно)
    4 % – "У пакао."
    6 % – "Не постоји, ни пакао, ни небо."

Примећујемо да је највише оних који би желели да заврше у небу, и свако од њих као образложење навешће неке своје разлоге или веровања. Најчешће: "Ја сам добар" или "Бог је добар, и зато ме неће послати у пакао".

Библија нам јасно даје до знања, да можемо бити веома сигурни у вези овог питања, и да ту нема никакве тајне.

Ако ти ниси сигуран где ћеш отићи, или не верујеш у постојање пакла. Онда те љубазно молимо, да узмеш учешће у овом тесту, да би видео шта на твој став има да каже Свето писмо.

Пажљиво прочитај сва питања и објашњења и на свако искрено одговори.
1. Да ли си икад слагао?
Девета од Десет Божјих Заповести гласи: "Не сведочи лажно." Ако кажеш само једну једину лаж, ти си прекршио Божји Закон и проглашен си лажовом. У Откривењу 21:8 стоји: "…свима лажама, …је место у језеру што гори огњем и сумпором."

Да, слагао сам барем једном у свом животу.
Не, никад нисам слагао.

2. Да ли си икад имао према некоме пожудне мисли?
Седма, од Десет Божјих заповести гласи: "Не чини прељубе." Ако си икад само погледао на другу особу са сексуалном пожудом, то те онда према Божјем стандарду чини "прељубником". Исус је рекао: "Не чини прељубе. А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу свом." (Матеј 5:27-28). Библија јасно говори у 1. Коринћанима 6:9-10, да прељубници неће наследити Царство Божје – небо.

Да, имао пожудне мисли барем једном у свом животу.
Не, никад нисам имао пожудне мисли.

3. Да ли си икад употребио речи "Бог", "Исус" или "Христ" у псовки или узречици?
Трећа од Десет Божјих Заповести гласи: "Не узимај име Божје узалуд." Кад год си у својим псовкама и узречицама употребљавао име Божје (Бог, Исус, Христ), ти си узлудно и на најпрљавији начин спомену Бога, који ти је дао живот. Ово је грех "светогрђа" и према Божјем стандарду, сви "богохулници" заслужују смрт: "Ко би год похулио Бога свог, носиће грех свој. Ко би ружио име Господње, да се погуби…" (3. Мојсијева 24:15-16).

Да, похулио сам на име Божје, барем једном у свом животу.
Не, никад нисам похулио на име Божје.

4. Да ли си икад ишта украо (било шта)?
Осма, од Десет Божјих заповести гласи: "Не кради". Ако си икад ишта украо, (без обзира на вредност тога) према Божјем стандарду, ти си нађен онда као лопов. У 1. Коринћанима 6:10, стоји да ни један лопов неће наследити Царство Божје – небо.

Да, украо сам барем једном у свом животу.
Не, никад нисам ништа украо.

5. Да ли волиш Бога?
Прва, од Десет Божјих Заповести, гласи: "Нећеш имати других Богова осим мене." А то значи да се од тебе тражи да волиш Бога целим својим срцем, мишљу, душом и снагом – да Он има прво место у твом животу.

Библија веома јасно каже да нико од људи, никада није успео да одржи ову заповест (види Псалам 14:2-3). Тако ако ти кажеш да си ово успео, онда лажеш и кршиш девету заповест. Уколико у Бога не верујеш, то значи да си ову заповест засигурно прекршио.

Да, ја сам увек Бога волео више од свега.
Не, никад нисам волео Бога.

6. Да ли себе сматраш хуманим и моралним?
Давање милостиње сиромашнима и помагање људима у невољи, су веома добра и побожна дела, али ово не може ти купити наклоност код Бога. Библија јасно каже: "Али сви бејасмо као нечисто шта, и сва наша правда као нечиста хаљина…" (Исаија 64:6). То значи да сва наша "праведна дела" – "добра дела", нас у Божјим очима не могу учинити праведнима и добрима.

Замисли да је неки човек окривљен за убиство, и ако он да велику суму новца у добротворне сврхе, хоће ли он тиме поништити свој злочин пред законом? Не! Његов злочин неће бити одбачен, само зато што је дао новац као милостињу некоме. Његово "добро дело" не значи ништа за судију и закон, он и даље остаје крив и за свој злочин ће морати да одговара.

Да, ја се уздајем у своју хуманост и моралност.
Не, не уздајем се у своју хуманост и моралност.

7. Да ли сматраш да је Бог веома задовољан твојом религиозношћу (побожношћу)?
Држање црквених правила, празника, постова, молитава и редовно одлажење у цркву, су веома религиозна настојања. Међутим, ово ти не може купити улазницу за небо. Исус упозорава: "Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! Ући у царство небеско; но који чини по вољи Оца мог који је на небесима." (Матеј 7:21). То значи да те сва велика религиозност, не може учинити праведним у Божјим очима – избрисати твоја зла дела – грехе.

Даље, Библија јасно каже: да они који се не нађу уписани у Јагњетову књигу живота, да ће бити бачени у језеро огњено – пакао (Откривење 20:12-15).

Да, ја се уздајем у своју религиозност.
Не, ја се не уздајем у своју религиозност.

Сада када си одговорио на свако питање на овом тесту, време је да сазнаш одговор на питање: Где си (ТИ) по Божијим мерилима заслужио да одеш: да ли у небо, или пакао?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *