Лоуис Прима – “Тхе Лип”

Лоуис Прима – "Тхе Лип" Немогуце је написати биографију која би темељно укорицила каријеру, а особито зивот Лоуиса (Луја) Приме. Било би увек премало страница за Приму као певаца, трубаца, композитора, водју бенда, хумористу, "сина Италије". Сваки сегмент његовог зивота сам за себе није довољан да доцара његову лицност, док би нам сви они заједно опет дали само приблизну слику. Сам стил Луја Приме касније це бити класификован као несто измедју Сwинга и Јумп-Блуеса. Истина је да се Прима у свом најуспеснијем периоду доста удаљио од јазза, али то није био ни роцк`н`ролл. Његово име нецете пронаци у јазз енциклопедијама, нити на "јазз" полицама у мусиц схоп-у. Па ипак, Бенњ Гоодман (симбол сwинг ере)? је свој пресудни моменат у каријери остварио захваљујуци нумери "Синг, Синг, Синг (Wитх А Сwинг)", коју је написао Прима. Лоуис Лео Прима родјен је 7-ог децембра 1910. године у улици Ст.Петер, на ивици цувеног кварта Сторyвилле у Неw Орлеансу. Родјен је где и сам јазз.

Његови родитељи, Антхоњ и Ангелина (сваки фан Луја Приме зна песму "Ангелина"), били су друга генерација досељеника са Сицилије. Отуда у Приминој музици "тарантелла" и други традиционални италијански елементи. Луј и његов брат Леон имали су подрску родитеља да се баве музиком (уопсте, медју Италијанима се музика изузетно постовала, па и сами музицари). Лоуис и Леон поцињу са виолином и клавиром, а Леон убрзо прелази на трубу како би се боље уклопио у тада актуелни Неw Орлеанс и Диxиеланд. Као и вецини тадасњих младих трубаца, узори су му били локални хероји попут Јое Кинг Оливера и Лоуиса Армстронга. Одлазеци на неку турнеју са бендом, старији Леон је оставио Лоуису једну трубу. По повратку у Неw Орлеанс, затекао га је како свира трубу и води свој сопствени састав. Лоуис Прима је прекинуо и сколовање како би све време могао да се посвети свирању. Пратио је музицке трендове свог времена, све док није створио свој стил. У поцетку је радио са диxиеланд саставима. Касније долази сwинг период који је он? такодје испратио, а у време актуелних биг бандова Луј Прима
оснива свој биг банд.

Крајем 40-тих и поцетком 50-тих година поциње ера модерног јазза (на који данас мислимо када каземо – јазз), појављује се бе-боп стил, а на другој страни вец се цују рани роцк`н`ролл призвуци кроз боогие wоогие, јиве и сл. Биг бандови губе примат под ударом бе-бопа, а Луј Прима поново ради са цомбо саставом. Медјутим, овог пута није испратио нови тренд у јазз-у, вец ствара свој сопствени "Лоуис Прима звук". Каријера Луја Приме се протезе од 1920-тих до 1970-тих година. Диxиеланд, сwинг, биг банд… ти периоди Приме бице касније заборављени.

Време које је провео у Цапитол Рецордс,од 50-тих до поцетка 60-тих година, постаце највазнији период његове каријере. Луј Прима и певацица (касније његова зена) Кеељ Смитх, саксофониста Сам Бутера и његов састав "Тхе Wитнессес", 50-тих година бице познати као најатрактивнији схоw банд у Лас Вегас-у.Када каземо Лоуис Прима, мислимо на тај део његове каријере.

Његови хитови из тог периода касније це дозивети музицку реинкарнацију кроз обраде (Давид Лее Ротх – "Јуст А Гиголо/ И Аин`т Гот Нобођ", Бриан Сетзер Орцхестра – "Јумпин`Јиве`Н`Ваил" … ). Један бисер ван тог периода Прима це избацити 60-тих година када "позајмљује" свој глас за Диснеy-јев цртани филм "Книга о дзунгли" (Јунгле Боок). Наиме, краљ мајмуна Кинг Луј (сугестивно име?) говори гласом Луја Приме и пева сјајну нумеру "И Wанна Бе Лике Yоу (Монкеy Сонг)", која це касније дозивети небројене обраде. Луј Прима стил постаце базицан и у стварању Нео-Сwинг правца у 90-тим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *