Секс пистолси

Секс пистолси су енглеска панк рок група основана у Лондону 1975. године. Оригиналну групу су чинили певач Џони Ротен, гитариста Стиви Џонс, бубњар Пол Кук и басиста Глен Матлок (кога је касније заменио Сид Вишос).

Група је постојала три године и зато време је снимила 4 сингла и један студијски албум „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“. Секс пистолси се сматрају заслужним за иницирање панк покрета у Уједињеном Краљевствуи стварање првог генерацијског јаза у рокенролу.

Секс пистолси су настали као одговор на оно што је доживљавано као „пренадувани“ прогресивни рок и вештачка поп музика са половине 1970их. Група је изазвала бројне расправе током своје кратке каријере која је освојила Британију,али је често бацала у други план њихову музику.Њихови концерти и турнеје су редовно наилазило на потешкоће са властима, а јавни наступи су се често завршавали несрећама и нередима. Њихов сингл из 1977. "God Save the Queen", је сматран као напад на британску монархију и британски национализам.

Ротен је напустио групу у јануару 1978. усред бурне турнеје у Сједињеним Државама; преостали тројац је наступао остали део године са певачима које је довео Џонс, Едвардом Тјудор-Поулом и Ронијем Бигсом, али се распао почетком 1979. Група се поново окупила са Лидоном за турнеју из 1996, као и за потоње турнеје 2002, 2003 и 2007. Секс пистолси су 24. фебруара 2006. званично уведени у Рокенрол кућу славних, али су одбили да дођу на церемонију. У јулу 2008. наступали су на музичком фестивалу у Новом Саду, Exit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *