Хришћанска мајка

Да си мајка је врло важна улога коју је Бог изабрао да да многим женама. Мајкама је речено да воле своју децу, и у Титу 2:4-5 се каже: “…да могу умудрити младе жене како да воле своје мужеве и своју децу, да буду разборите, часне, добре домаћице, покорне својим мужевима,− да се не хули на реч Божију.” У Исаији 49:15а Библија каже: “Може ли жена заборавити пород свој да се не смилује на чедо утробе своје?” Када материнство почиње?

Деца су дар од Господа (Псалам 127:3-5). У Титу 2:4, се појављује Грчка реч “пхилеотекнос”. Ова реч изражава посебну врсту “мајчинске љубави”. Идеја која произилази из ове речи је да “више волимо ” нашу децу, “да се бринемо ” за њих, “да их негујемо”, “да их нежно грлимо” , “испуњавамо њихове потребе,” “да помажемо” сваком од њих јер су јединствени пред Богом. У Писму нам се заповеда да на “мајчинску љубав,” гледамо као на нашу одговорност. У речи Божијој и мајкама и очевима је дата заповест да чине неколико ствари:

Доступност – јутро , подне, ноћ (Пета Мојсијева 6:6-7)

Укљученост – интеракција, дискусија, размишљање о животу заједно (Ефесцима 6:4)

Учење – Писмо, библијски поглед на свет (Псалам 78:5-6, Пета Мојсијева 4:10, Ефесцима 6:4)

Обука – помоћ детету да развије своје способности и да открије своје јаке стране (Приче Соломонове 22:6)

Дисциплина – подучавање страху Господњем, константно одређивање граница у љубави, чврстина (Ефесцима 6:4, Јеврејима 12:5-11, Приче Соломонове 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)

Одгајање – стварање околности у којима постоји постојана вербална подршка, слобода да се погреши, прихватање, нежност, безусловна љубав (Тит 2:4, Друга Тимотеју 1:7, Ефесцима 4:29-32, 5:1-2, Галатима 5:22, Прва Петрова 3:8-9)

Уобличавање у интегритету – да живиш то што говориш, да си модел кроз који дете може да учи тако што ће да “улови” суштину побожног живота (Пета Мојсијева 4:9, 15, 23; Приче Соломонове 10:9, 11:3; Псалам 37:18, 37).

Библија нигде не даје заповест да свака жена треба да је мајка. Међутим, каже да оне жене које је Бог благословио да буду мајке треба ту одговорност да схвате озбиљно. Мајке имају јединствену и суштински важну улогу у животима своје деце. Мајчинство није обавеза или непријатан задатак. Баш као што жена носи дете током трудноће, и баш као што мајка храни дете и брине се о њему током раног детињства, – исто тако мајке имају непрекидну улогу у животима своје деце, тинејџера, младих, па чак и када су потпуности одрасли. Док се улога мајчинства мора мењати и развијати – љубав, брига, одгајање и охрабривање никада не треба да престану.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *