ПАКАО ЈЕ МЕСТО НЕИСПУЊЕНИХ ЖЕЉА

Пакао је место неиспуњених жеља. Богаташу је свака врста богатства била на располагању. Он је био заокупљен сакупљањем новца толико да није имао времена за Бога, за заједницу, па ни за своју породицу. Умро и ништа није понео са собом. Његови ближњи су га, међутим, грдили, јер су остатак свог живота провели у свађи око наследства.

Смешно, зар не? Колико би било боље да је имао мање новца а више времена за Бога како би његова душа била спремна за сусрет са Богом.

Није чудо што Исус каже: "Јер шта користи човеку да задобије сав свет, а живот свој изгуби?" (Марко 8,36).

Пријатељу, ваш новац вам ништа неће користити када се једнога дана нађете у гробу. Нисмо ништа донели на овај свет а ништа нећемо ни однети из њега. Требало би да будемо задовољни ако имамо храну и одећу.

Пошто је Павле ово рекао, он у 1. Тимотију 6,10-11 пише о љубави према новцу, значи не о самом новцу, него о љубави према њему, о шкртости и похлепи: више, увек више и никад времена за Бога. Неко је рекао: "Ја радим у две смене." Тај очигледно нема времена за Библију. "Јер среброљубље је корен свих зала; неки му се предадоше, застранише од вере и сами себи многе муке причинише."

Овај богаташ је желео само да Лазар умочи прст у воду и њиме му навлажи језик, али то није могао да купи својим новцем. Ни твој пуни конто у банци неће бити у стању да ти помогне.

Код неких људи тај проблем је алкохол. Они једноставно морају да га пију и тако уништавају свој живот. Тако пропуштају прилику за вечни живот, јер ниједан пијанац неће наследити царство Божје (1. Коринћанима 6,9). Ако си се макар једном опио, покај се и моли Исуса Христа да ти опрости.

Није чудно што Бог каже: "Вино је подругљиво, махнито је пиће силовито, и ко њих заволи тај памети нема" (Пословице 20,1). Бог осим тога опомиње: "Не буди с онима који много вина пију" (Пословице 23,20).

"Не гледај на вино које се лепо румени, које се у чаши као бисер сјаји, и које лако тече. На крају ће оно као змија ујести, као аспида упећи" (Пословице 23,31-32).

Због чега? Јер ће вашу душу одвући у пропаст, то је разлог.

Неки уживају у томе. Њихов живот је велика вртешка. Углед у друштву и високи друштвени стандард је оно за шта они живе. "Ох, моја кћерка има изгледа да ускоро постане краљица лепоте." Али за 60 година ће умрети. Чему ће јој то онда користити?

Глупо је трчати за уживањима. "А која сладострасно живи – жива је мртва" (1. Тимотију 5,6).

За друге је опет најважнији секс. За мене није важно шта кажу психијатри или психолози, чак и неки васпитачи у школама. Они не познају Бога. Моја Библија ми каже: "А он не зна да су ту мртваци, да су у Шеолу званице њезине" (Пословице 9,18).

"Сви да поштују брак и брачна постеља да буде неокаљана; јер Бог ће судити блудницима и прељубочинцима" (Јеврејима 13,4). Сматраш ли да тих неколико секунди необичног осећања и узбуђења има такву вредност да због тога будеш вечно одвојен од Бога?

Ах, човече, па ти си се удаљио од своје теме! Да ли је баш тако? Да бих те уверио у супротно треба да прочиташ посланице Римљанима 1,28; Ефесцима 5,5-8; Галатима 5,19-21; Откривење 21,8 и 22,15. У свим наведеним стиховима ствари се понављају. Нико ко живи у блуду неће се срести са Богом, осим ако се покаје, обрати Исусу Христу и напусти грех.

А да ли се то исплати? Пакао је место неиспуњених жеља. Своје тело можда мораш да задовољаваш употребом неких дрога, као што су на пример, ЛСД, марихуана, херион и сл. Погледајмо још једном у Библију: "Напољу су пси и врачари…" (Откривење 22,15).

Реч врачар долази од грчке речи пхармакеиа, од које је настала реч фармација, а и речи наркоман и препродавац дрога долазе од те грчке речи.

Пакао је место неиспуњених жеља. Шта ћеш радити?

Треће: Пакао је место неизрецивог бола и патње. То нам је показао сам Исус. Размишљајте о томе и послушајте га. У својој краткој проповеди, која није трајала дуже од 90 секунди, Исус реч ‘мука’ или ‘мучити се’ користи четири пута. Лука 16,23-25 и 27-28: "И кад се мучио у аду, подиже своје очи и виде издалека Аврама и Лазара у његовом наручју. Тада повика: ‘Оче Аврааме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду и да ми расхлади језик, јер се мучим у овом пламену.’ А Аврам рече: ‘Синко, сети се да си примио своја добра у свом животу, а Лазар исто тако зла; он се сада овде теши, а ти се мучиш.’ Тада рече: ‘Молим те онда, оче, да га пошаљеш у кућу мога оца, јер имам петоро браће; нека их увери – да не би и они дошли на ово место мучења".

Можда ћеш рећи: "Ах, прекини такву проповед!". Али ово је реч Божја, драги пријатељу. И време је да ову старомодну Библију саслушате и прихватите све њене истине.

Ја верујем да је Исус ово из Еванђеља по Марку 9,43;45;47 и 48. изрекао са сузама у очима: "И ако те твоја рука саблажњава, одсеци је; боље ти је да уђеш сакат у живот, него да са две руке одеш у пакао, у огањ неугасиви. И ако те нога твоја саблажњава, одсеци је; боље ти је да уђеш у живот хром, него да те са две ноге баце у пакао. И ако те око твоје саблажњава, ископај га; боље ти је да уђеш у Царство Божје са једним оком, него да те са два ока баце у пакао, где црв њихов не умире и огањ се не гаси."

Ове речи је изговорио сам Исус који саосећа и пати заједно са човеком. Ову истину је говорио док су му сузе текле низ образе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *