Светско првенство у фудбалу 2010

Светско првенство у фудбалу 2010. ће бити 19. светско фудбалско првенство које ће се одржати између 11. јуна и 11. јула 2010. у Јужноафричкој Републици. Завршни турнир у Јужној Африци биће кулминација квалификационог процеса који је почео августа 2007. и укључивао је 204 од укупно 208 ФИФА националних тимова. Ово ће бити први пут да домаћин турнира буде једна Афричка земља. Италија брани титулу освојену 2006. године, а учешће на завршном турниру је обезбедила 10. октобра 2009. Жреб за групну фазу Светског првенства је одржан 4. децембра 2009. у Кејптауну.

Након што је у октобру 2007. донесено ново правило да при избору домаћина долази до ротација међу континенталним конфедерацијама, одлучено је да ће континент-домаћин Светског првенства 2010. бити Африка. ФИФА је примила четири понуде за организацију:

Након што је ФИФА донела одлуку да једно првенство неће бити организовано од стране две државе, Тунис се повукао, а тиме је отпала и Либија јер сама није задовољавала услове за домаћинство.

Поред сталних ФИФА партнера (Adidas, Coca-Cola, Emirates Airline, Hyundai Kia Automotive Group, Sony и VISA), првенство има још шест спонзора ФИФА (Budweiser, Castrol, Continental, McDonald’s, MTN и Satyam) и шест националних спонзора из Јужноафричке Републике, BP, First National Bank, Neo Africa, Prasa и Telkom.

Наградни фонд

Укупан наградни фонд Светског првенства 2010. је 420 милиона долара, што је 60% више од претходног Светског првенства 2006. у Немачкој. Пре турнира, сваки учесник ће добити по милион долара за трошкове припрема. Сваки тим који турнир заврши у групној фази ће добити по 8 милиона долара, док ће они који прођу даље награде делити у зависности од пласмана:

     9 милиона $ – Осмина финала
     18 милиона $ – Четвртфинале
     20 милиона $ – Полуфинале
     24 милиона $ – Треће место
     30 милиона $ – Првак

Званична лопта Светског првенства 2010. је названа Јабулани, а производи је фирма Адидас. Реч јабулани на Зулу језику значи „доноси радост свима“. Број једанаест игра важну улогу у новој технолошки напредној лопти: то је једанаеста лопта за Светско првенство направљена од Немачких спортских произвођача; на њој се налази једанаест боја, по једна за сваког играча на терену; постоји укупно једанаест званичних језика Јужноафричке Републике. Турнир ће такође почети 11-ог дана јуна, а завршиће се 11-ог дана јула. Лопта се производи у Кини.

Званична маскота Светског првенства у Јужној Африци 2010. је леопард Закуми. Са зеленом косом и златном бојом коже подсећа на националне боје домаћина. Његово име потиче од речи "ЗА" што представља ISO код за Јужну Африку и "куми" што на више језика значи десет. Маскота је први пут представљена 22. септембра 2008. године.

Андриес Одендал из Кејптауна је створио оригинални дизајн карактера. Закумијев званичан мото је: Закумијева игра је фер-плеј (Zakumi’s game is Fair Play). Мото је виђен у дигиталним огласима током Купа конфедерација 2009. и користиће се и на Светском првенству 2010.

Извршни одбор ФИФА је одлучио да жреб група на првенству буде одређен по територијалном принципу. Репрезентације су разврстане по географским и такмичарским зонама и осим за европске селекције онемогућено да се у истој групи нађу две репрезентације из исте зоне. Слично је било и на претходном светском првенству 2006 гиодине.

Одлука је била очекивана, међутим направљене су две промене у односу на раније. Прва измена је козметичка. „Шерири“ су били измешани тако да је европска група са ранијег броја два премештена на четири. из разлога да Стари континет не би био превише маркетиншки фаворизован.. Међу носиоцима гупа који су у првом шеширу је пет европских репрезентација и ФИФА није желела да сврставањем осам преосталих из Европе у други шешир, очигледно нагласи одакле долази већина најквалитетнијих тимова.

Друга промена је задовољила Холандију, а узнемирила Француску. Организатори жреба су наглсили да су групу носилаца одредили на основу последње ранг листе ФИФА, уз уступак да прву позицију добије домаћин Јужна Африка. Листа, међутим, није доследно примењена. Да је било по листи Француска би била међу носиоцима, али Извршни одбор ФИФА је имао у виду да је Француска на првенство дошла кроз бараж и предност је добила Холандија као најуспешнија репрезентација у квалификацијама са свим победама усвојој квалификационој групи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *