Јосип Флавије

Јосиф Флавије је најпознатији Јеврејски историчар. У свом делу "Јеврејске старине" (Антиqуитиес 18,3) он пише о Јакову, "брату Исусовом", који се зове "Христ".

    "У то време био је Исус, мудар човек, ако је уопште исправно да се назове човеком. Јер он је био неко ко је чинио изненађујуће подвиге… Он је био Христ… појавио се међу њима жив, трећи дан, као што су Божији пророци и прорекли, ову и још десет хиљада предивних ствари у вези њега."

Једна друга верзија текста каже:

    "У ово време постојао је један мудар човек који се звао Исус. Његово понашање је било исправно и био је познат по врлинама. И многи људи међу Јудејима и међу другим нацијама су постали његови ученици. Пилат га је осудио да буде распет и да умре. Али они који су постали његови ученици, нису напустили његово учење. Они су објавили да се он појавио међу њима три дана после свог распећа, и да је био жив; према њима он је вероватно био Месија, о коме су пророци причали чуда."

Критичари тврде како је мало вероватно да би Флавије као Јеврејин тако лепо писао о Исусу, те да је неки ревни хришћанин преправио изворни текст, и да сада зато постоје две верзије истог одељка. Како год, ипак остаје чињеница да Флавије у оба текста спомиње историјског Исуса – стварну особу.

На једном другом месту Јосиф Флавије поново спомиње Исуса: "Зато је (свештеник Ана) сазвао Велико веће и пред њега извео Јакова, брата (Јевреји користе назив брат и за ширу родбину) Исусова, који је назван Христом, као и још неке друге које је оптужио за кршење Закона и дао га осудити на каменовање." Познато је, да је Исус био Јаковљев братић , тако и овај Флавијев навод изнова доказује историјског Исуса.

Међутим, критичари се труде да ово оспоре, те кажу да се у наставку текста спомиње да је Велики свештеник касније постао Исус Дамнеус; тако да се горе цитирани део заправо односи на тог Исуса Дамнеуса, док се горњи додатак "који је назван Христом" објашњава као касније убацивање неког хришћанина – преписивача. Међутим, оваква критика је неодржива јер хришћански писац Ориген већ на почетку трећег века на три места цитира тачно овакав текст, тј. "који је назван Христом", што је доказ да се ради о оригиналном тексту.

Значајно је споменути и то да Јосип Флавије спомиње многе личности из тог времена као Понтија Пилата и Јована Крститеља, а ове две особе су блиско везане за особу Исуса Христа, тако да ако су они историјске личности мора да је то и Исус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *