Контрацептивна средства

Човеку је од Бога била дата заповест:

"рађајте се и множите се" (Прва Мојсијева 1:28)

и Бог је успоставио брак као стабилну средину да се у њој рађају и подижу деца.
У нашем друштву, на децу се обично гледа као на нешто непријатно и као на терет. Они стоје људима на путу каријере, финансијских циљева, итд. Често, себичност је разлог зашто људи користе контрацепцију.

Прва Мојсијева 38 каже да је Јуда имао два сина, Ира и Онана. Ир се оженио женом кој се звала Тамара, али је био зао и Господ га је убио, остављајући Тамару без супруга и без деце. Тамару су поново удали за Ировог брата, Онана, у складу са левитским законом о браку у Петој Мојсијевој 25:5-6. Онан није желео да дели своје наследство са било којим дететом које би могао да зачне са Тамаром у братовљево име, тако да је он упражњавао најстарији облик котроле рађања. Прва Мојсијева 38:10 каже: "Али Господу не би мило што чињаше, те уби и њега." Онанова мотивација је била себичност: он је користио Тамару за сопствено задовољство, али је одбио да испуни своју “братску” дужност и да роди наследника свом умрлом брату. Овај пасус се често користи као аргимент да Бог не одобрава контролу рађања. Међутим, није сам чин контрацепције био узрок да Господ убије Онана, већ Онанова себичност која се крила иза самог чина.

Ево неких стихова који описују децу из Божије перспективе.
 
Деца су дар Божији (Прва Мојсијева 4:1; Прва Мојсијева 33:5).
Деца су наследство од Господа (Псалам 127:3-5).
Деца су благослов Божији (Лука 1:42).
Деца су круна старима (Приче Соломонове 17:6).
Бог благосиља нероткиње децом (Псалам 113:9; Приче Соломонове 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; Прва Самуилова 1:6-8; Лука 1:7, 24-25). Бог ствара децу у утроби (Псалам 139:13-16).
Бог познаје децу пре њиховог рођења (Јеремија 1:5; Галатима 1:15).

Важно је да на децу гледамо онако како их Бог види, а не како нам свет говори да би требало. Имајући ово у виду, Библија не забрањује контрацепцију. Контацепција, по својој дефиницији је једноставно супротна зачећу. Није сам чин контрацепције тај који одређује да ли је то нешто исправно или погрешно. Као што смо научили из Онановог случаја, мотивација која се крија иза самог чина контрацепције је та која одређује да ли је то испаравно или погрешно. Ако особа користи контрацепцију да би имала више за себе, онда је то погрешно. Ако особа користи контрацепцију да би тренутно одложила рађање деце док не буду зрелији или финансијски и духовно зрелији, онда је претпостављам прихватљиво да се користи контрацепција неко време. Понављам, све се своди на твоју мотивацију.

Библија увек говори да је имање деце нешто добро. Библија “очекује” да муж и жена имају децу. Неспособност да се имају деца у Библији се увек прдставља као нешто лоше. Не постоји ни једна особа у Библији која је изразила жељу да нема ни једно дете. Ми дефинитивно верујемо да сви брачни парови треба да имају децу. Истовремено, не верујемо да у Библији постоје аргументи на основу којих се може тврдити да је експлицитно погрешно да се користи контрола рађања неко време. Сви брачни парови треба да траже Господњу вољу у погледу тога када треба да покушају да имају децу и колико деце желе да имају.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *