Светско првенство у фудбалу

Светско првенство у ногомету (FIFA World Cup) је такмичење које се одржава сваке четврте године. Према важећем систему такмичења, на СП 2006. у Немачкој учествовало је 32 национална тима од којих су најбројније екипе са Европског континента (13 + домаћин), затим из Африке (5), Азије (4,5), Јужне Америке (4,5), северне/централне Америке са Карибима (3,5) и из Аустралије и Океаније (0,5). Коначан број учесника са неких од ових континента се добија кроз разигравање, тзв. бараж.

Прво Светско првенство одржано је 1930. године у Уругвају, а победила је домаћа екипа поразивши у финалној утакмици Аргентину са 4:2. Особа која је најзаслужнија за покретање СП у фудбалу је француз Жил Риме. По њему је 1950. године названа титула која се тада додељивала победнику; Жил Риме куп – златни пехар тежине 1,8 килограма, израђен од чистог злата.

Године 1970. Бразил је као троструки освајач добио тај трофеј у трајно власништво али су га имали само до 1983. године када је украден и до данас није пронађен.

Године 1971, представљен је нови и спектакуларнији пехар, назван ФИФА светски куп. Направљен од 18 каратног злата, овај пехар висине 36 cm и тежине од 5 kg, дело италијанског дизајнера Силвиа Гаћанинија, процењен је на преко 10 милиона долара вредности. Победник сваког СП добија у трајно власништво идентичну, позлаћену, реплику, чија израда кошта око 50.000 долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *