Силазак Светога Духа на Апостоле

После славног Васкрсења Христос се четрдесет дана јављао апостолима и другим људима. Четрдесетог дана вазнео се на небо. Своје обећање апостолима да ће им послати Духа Светога, испунио је десетог дана после Вазнесења а то је педесети дан након Васкрса. То се догодило овако:

Христос је казао апостолима да буду у Јерусалиму. Апостоли су га послушали и ту су проводили време у молитви. Са њима је била и Марија. У кући, где су апостоли били на молитви, изненада наста хука с неба, као да дува ветар, појавила се јака светлост, а народ је видео изнад глава апостола пламен у облику језичка. То је Дух Свети, у виду огњених језика, сишао на апостоле.

Чувши буку, народ је изашао на градске улице и почео да се окупља око куће у којој су били апостоли а они су изашавши пред народ почели да проповедају о Исусу Христу. У име свих апостола први је проговорио апостол Петар, рекавши да су учинили велики грех зато што су Христа разапели, иако су видели да Га је Бог прославио. Но и поред тога што је био убијен, Он је васкрсао и вазнео се на небо. Исти тај Христос послао је Духа Светога.

Све присутне апостол Петар је позвао да се покају да би им Бог опростио све грехе. Онда неки упиташе: "Шта да радимо, браћо?" Апостол Петар им рече: "Покајте се и нека се сваки од вас крсти у име Исуса Христа за опроштење својих греха, и примићете дар Светога Духа. Јер, то обећање је за вас, и за вашу децу, и за све који су далеко, које наш Господ Бог позове к себи."( Дела 2,38-39).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *