9. Фебруар

А Исус рече: Прогледај; вера твоја поможе ти.
(Лука 18, 42)

Овде Исус изговара значајне речи. Када је слепи просјак крај пута за Јерихон чуо да Исус туда пролази, неуморно је викао: "Исусе, сине Давидов, смилуј ми се". Исус је позвао слепог просјака к себи и излечио га. Том приликом је изговорио ове значајне речи: "Прогледај; вера твоја поможе ти". Да је касније неко просјака питао ко га је излечио сигурно би одговорио: "Исус ме је излечио!" А Исус каже: "Вера твоја поможе ти". Какве значајне речи! Очигледно је, да је Исус желео да истакне веру слепог просјака. Толико је важна вера.

Нигде не читамо, да је Исус хвалио добра и побожна дела фарисеја. А просјаковој вери је изразио признање значајним речима. Тако важна је вера!

Како је изгледала вера слепога човека? Или – и тако можемо да поставимо питање – како изгледа вера на коју Бог гледа са благонаклоношћу? Слепац је имао исправно сазнање о Исусу. Изјавио је: Ово је тај обећани Спаситељ, Син Божји, који је постао човек, из рода Давидовог. Библија увек наглашава да је јако важно познање Исуса Христа. Познање понекад може да буде мртав капитал. Слепац је имао више: Са пуним поверењем се предао у Исусове руке. То је вера која спашава: упознати Исуса као Спаситеља и Божјег Сина и потпуно му се предати. Таква вера спасава и од пакла.

Господе! Верујемо! Ојачај нашу веру. Амин

 

365 X ОН! – В. Б.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *