8. мај

"Пошто си сачувао моју заповест да истрајеш…" Откривење 3,10

СТРПЉИВОСТ ВЕРЕ

Стрпљење је више од истрајности. Живот верника је у Божјим рукама попут лука и стреле у рукама стрелца. Бог је уперио стрелу у нешто што верник не може да види. Натеже га и напиње, а верник се понекад жали и каже: "Не могу то више да поднесем." Бог се не обазире на то, Он наставља натезање, све док се његова намера не појави на видику. Онда одапиње стрелу. Повери се Божјој руци. За шта ти управо сада треба стрпљење? Задржи стрпљивошћу вере свој однос према Исусу Христу. "Макар ме убио, ипак ћу га чекати" (Јов 13,15).

Вера није неко патетично осећање, већ робусно, силно поуздање изграђено на чињеници да је Бог света љубав. Можда га овог тренутка не видиш, не разумеш шта ради, али познајеш га. Бродолом се дешава тамо где не постоји ментална прибраност назидана на вечној истини да је Бог љубав. Вера је херојско настојање твог живота да се у безграничном поуздању припијаш уз Бога.

Бог је у Исусу Христу ризиковао све да би нас спасио, сада жели да ми ризикујемо све своје у преданом поуздању у њега. У нашем животу постоје она места у којима вера још није прорадила, још су нетакнута Божјим животом. У животу Исуса Христа таквих места није било, а не треба да постоје ни у нашем животу. "А ово је вечни живот, да упознају тебе" (Јован 17,3). Право значење вечног живота је живот који може да се суочи са свим без оклевања. Ако прихватимо овај поглед, живот постаје велика романса, славна прилика да све време гледамо величанствене ствари. Бог нас дисциплинује да би нас довео у средиште своје силе.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *