Духовно огледало срца

1. Срце грешника

Духовно огледало срца

Ова слика показује срце једне жене или човека који није препорођен, кога Библија назива грешником, тј. неког ко се налази под влашћу духа овога света, и жеља и страсти свога тела. Ово је верна слика какву је Бог види. Црвене и замућене очи говоре о пијанству као што је речено у Причама Соломоновим 23:29-33…

"Коме: Јаох? Коме: Куку? Коме свађа? Коме вика? Коме ране низашта? Коме црвен у очима? Који седе код вина, који иду те траже растворено вино. Не гледај на вино кад се румени, кад у чаши показује лице своје и управо искаче. На последак ће као змија ујести и као аспида упећи. Очи ће твоје гледати на туђе жене, и срце ће твоје говорити опачине."

Испод главе на овој слици, ви видите срце човеково настањено различитим животињама, које представљају многобројне грехове, који се у њему налазе, пошто је срце станиште и седиште наших грехова. Кроз уста пророка Јеремије, Бог нам каже да: "срце је пријеварно више свега и опако; ко ће га познати?" (Јер. 17:9)

Исус лично потврђује ово говорећи: "Јер изнутра из људског срца излазе зле мисли, блуд, крађе, убијства, прељубе, лакомства, злоће, преваре, распојасаност, завист, хула, охолост, безумље. Сва ова зла излазе изнутра и чине човека нечистим." (Марко 7:21-23)

ПАУН – Док се сваки човек диви лепоти пауна, овде, у човечјем срцу, он представља грех гордости (охолости, поноса). Луцифер, херувим зашитник, некадашњи носилац Божије светлости, Божији анђео, пао је због гордости и постао Божији непријатељ: ЂАВО. (Исаија 14:9-17, Језекиљ 28:12-17)

Гордост долази из дубина пакла и показује се у разним видовима; извесни људи су поносни због њиховог богатства, због високог образовања, или облачења по моди, кроз које они показују своје тело без икаквог стида. Други се диче ношењем разног накита са лажним сјајем, наруквица, прстења, све како је речено у Исаији 3:17-24. Други се још поносе славом својих предака, националношћу, културом, заборављајући да се "Бог супротставља охолима, а понизнима даје благодат." (1. Петрова 5:5). Бог мрзи охолост и понос. (Приче Соломунове 8:3). "Охолост долази пред погибао, и поносит дух пред пропаст." (Приче Соломунове 16:18)

ЈАРАЦ – То је једна смрдљива животиња, пуна жудњи. Он овде представља телесне жудње, неморал, прељубу, неверство. Ови греси су се умножили у модерним временима, која су последња времена, у толикој мери да се морамо подсетити Христових речи истине, које је прорекао ево две хиљаде година ускоро, да ће задња времена бити као времена Содома и Гомора.

Тај модеран дух времена не само да је завладао људима и женама, него је продро и у домове религиозних људи, у установе, у школе, у студентске домове; па то покварено семе се сеје на без сраман начин, суптилно, неосетно, и неприметно у људска срца, преко биоскопа, позоришта, порнографске литературе, и преко многобројних других путева и начина. Такође, оно што Бог назива грехом, је једноставно названо "модеран морал".

Милиони младих се инспиришу за њихов живот преко романа које читају, преко филмова које гледају и завршавају тако у сраму и кајању. Глумци и глумице који живе неморалним животом, развратним, постају хероји младе генерације. Хероји чистоће, такве које нам Бог показује, не узимају се више за пример. (Јосиф: 1. Мојсијева). Чак један стари и сурови многобожац не оклева да погуби онога или ону који чине прељубу, разврат, изгледа би он могао да нечему научи нашу такозвану високу цивилизацију, и да нас осуди на дан страшнога суда. Бог нам не каже да се играмо са блудом, већ да га се клонимо. "А ко се Господа држи један је дух с Њим. Избегавајте блуд. Сваки грех, који човек чини, ван тела је, а блудник греши против свог сопственог тела. Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи." (1. Коринћанима 6:17-19) "ако неко уништава Храм Божији, Бог ће њега уништити; јер је Храм Божји свет, а то сте ви." (1. Коринћанима 3:17)

СВИЊА – Она представља грехове пијанства и прождрљивости. То је прљава животиња, која уништава све што нађе на свом путу, било да је чисто или прљаво. Тако исто чини срце грешника, које апсорбује сваку сугестију сваки израз, сваку литературу, и све порнографске слике. Човечје тело које је било предодређено да буде храм Бога живога је упрљано лошом храном, ружним навикама, као пушити или жвакати дуван, дрогирати се опијумом или другим опасним стварима. Навика пушења дувана је толико освојила људе и жене као никада раније. Једино Божија моћ може ослободити жртве дувана и робове ђаволу. Док се религиозни људи не би никада усудили да пуше у цркви, јер би то било скрнављење, дотле без икаквих скрупула прљају своје сопствено тело, које је заиста храм Божији. "Зар не знате да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама? и ако неко уништава храм Божији, Бог ће њега уништити." (1. Коринћанима 3:16-17)

Прождрљива особа је гнусна (грозна, одвратна) Богу. Ми једемо да би живели, а не живимо да би јели. Гладан се може заситити једући укусну храну али претерана жеља ће увек викати: "дај, дајте" или "још, још"!

Похлепа није никад задовољна, никад засићена. Према Староме Завету, прождрљивац и пијаница требали су бити каменовани да умру (смрт каменовањем). (5. Мојсијева 21:18-21) "Јер пијаница и изјелица, осиромашиће, и спавач ходиће у ритама." "Ко се дружи с изјелицама, срамоти оца својега." (Приче Соломонове 23:21, 28:7) Сети се, да је известан богат човек, један прождрљивац, роб своје прождрљивости умро и подигавши очи из дна пакла био страшно мучен! Није чак ни потребно да се напомиње зло које рађа пијанство. То је толико стварно да би се површно говорило. Бог нам јасно каже у Својој Речи, да ни један пијаница неће ући у царство небеско. Они који фабрикују пића су исто тако " одговорни као и они што их продају, јер Бог каже: "Тешко онима који су јаки пити вино и јунаци у мијешању силовита пића" (Исаија 5:22) "Тешко ономе који поји ближњега свога, додаје мијех свој, да би га опио и гледао му голотињу." (Авакум 2:15). "И на гозбама су им гусле и псалтири и бубњи и свирале и вино; а не гледају на дјела Господња и не виде рада руку његовијех." (Исаија 5:12) "Не заваравајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубочници, ни мекушци, ни педерасти, ни крадљивци, ни грамжљиви, ни пијанице, ни опадачи, ни разбојници, неће наследити царства Божијег." (1. Коринћанима 6:10) Грехови наше земаљске природе се манифестују према Галатима 5:19-21: "А плотска дела су позната, то су: блуд, нечистота, распојасаност, идолопоклонство, чарање, непријатељства, свађа, пакост, срдња, сплетке, раздори, странке, зависти, пијанке, пировања и овима слична, за која вам унапред говорим, као што раније рекох, да они који тако шта чине, неће наследити царства Божијег." "И неопијајте се вином, у чему је раскалашност, него се пуните Духом."(Ефесцима 5:18)

Ево позива којим Исус зове оне који су жедни: "Ако је ко жедан, нека дође к мени и нека пије." (Јован 7:37-38) "Ој жедни који сте год, ходите на воду, и који немате новаца, ходите, купујте и једите; ходите купујте без новаца и без плате вина и млијека!" (Исаија 55:1). "А ко пије од воде коју ћу му ја дати, неће ожеднети довека, него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која увире у вечни живот." (Јован 4:14)

КОРЊАЧА – Карактерише лењост, чињеницу да треба оставити за сутра оно што се може урадити данас, и гатање, врачање (мађија). Неверовање је грех врачања. "Лењивца убија жеља, јер руке његове неће да раде; сваки дан жели; а праведник даје и не штеди." (Приче Соломунове 21:25-26) Исус Навин је рекао деци Израиљевој: "Не будите лењи да би ушли и постали власници земље." Човекова природа је немарна (лења) за добијање Божијих ствари. Христос је рекао: "Борите се да уђете на уска врата." (Лука 13:24) – "Онај који тражи, наћи ће." "Царство небеско трпи насиље и силеџије га грабе." (Матеј 11:12)

Лењост, у вези нашег спасења и нашег духовног добра, води право у пропаст. То нам онемогућује да се молимо, да тражимо најбогатија Божија обећања: лењост води у уништење. Кад ти је Бог говорно позивајући те да Му даш твоје срце данас, ђаво ти каже да то оставиш за сутра, или неки други дан, повољнији, који сигурно неће никада доћи. И ти умиреш без спасења, без Христа. Бог каже: "Данас ако чујете Његов глас, нека вам не отврдну ваша срца." (Јеврејима 3:7-8). Колико је људи пропало одлажући њихову одлуку за један повољнији дан, који никада није дошао. Сутра, не припада теби.

Домородци Јужне Африке употребљавају често оклоп корњаче за гатање, врачање, мађију. У нашој слици корњача представља грех врачања, гатања, било да верујемо у мађију, или да се бавимо њоме, или да читамо шта ће нам се десити у хороскопу… уместо да се поверимо Богу живоме. Нарочито у време болести, искушења, невоља, беда, усамљености, Божија Реч нам каже да се обратимо живоме Богу, који је спреман да нам помогне, а не да се поверимо в добру или лошу срећу; јер "Господ утврђује кораке свакога човјека и мио Му је пут његов." (Пслам 37:23) Бог утврђује кораке човека и радује се његовом путу; ако падне ништа му се неће догодити. "Јер узвишивање не долази од истока ни од запада, ни од пустиње; него је Бог судија, једнога понижује, а другога узвишује." (Псалам 75:6-7) Бог је дао прецизна наређења синовима Израиљевим овим речима: "Нека се не нађе у тебе који би водио сина својега или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата, по звијездама, ни који гата по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који се договара са злијем духовима, ни опсјенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за таке гадове тјера те народе Господ Бог твој испред тебе." (5. Мојсијева 18:10-12) "На пољу су пси и врачари и блудници и убице и идолопоклоници и сви који воле и чине лаж." (Откривење 22:15) "Не обраћајте се к врачарима и гатарима, нити их питајте да се не скврните о њих. Ја сам Господ Бог ваш." (3. Мојсијева 19:31) "Ако вам реку: питајте враче и гатаре, који шапћу и мрмљају; реците: не треба ли народ да пита Бога својега? или ће питати мртве, мјесто живијех. Закон и свједочанство тражите. Ако ли ко не говори тако, њему нема зоре (светлости)!" (Исаија 8:19-20)

Док читаш ову малу књижицу, Бог ти говори и позива те на покајање и напуштање твога таквог живота, али дух корњаче који је у твоме срцу ти саветује разне начине како да одложиш а твоју одлуку и успева да напуни твоје срце страхом. "Шта ће рећи моји пријатељи, свет, ако се обратим (ако поверујем у Бога) ? Шта ће се десити ако не могу више ићи на забаве и игранке, и на разне теревенке и монденска забављања?" Уместо да видиш неисцрпна богатства која су у Исусу Христу, Његов чудесан, диван мир, Његова неизрецива радост, Његова слава, вечни живот, испуњен блаженством, ти видиш ствари које треба да оставиш и којих треба да се одрекнеш, да би дозволио Христу да дође у твоје срце, онда када страх од људи, као и страх од смрти те чине робом Сотониним…

"Тако и он узе учешће у томе, да смрћу обеснажи онога што има власт над смрћу, то јест ђавола, и да избави оне који су страхујући од смрти целог живота били у ропству." (Јеврејима 2:14-15) Дух који те гура да одложиш твоју одлуку, из дана у дан отврдњава твоје срце, док не постане тврдо као корњачин оклоп.

ЛЕОПАРД – То је једна крволочна и свирепа животиња. Мржња, гњев, и љутња господаре често човечијим срцем и често долази да ти грехови доведу до убиства. Ти можеш пробати да господариш твоме рђавом, лошем карактеру, и можеш чак и успети до извесног дана када ће твој бес да експлодира као бомба. Боље је за тебе да прихватиш да је то тако и да тражиш од Исуса Христа да те ослободи од твога лошег срца. "А сада немојте жалити." (2. Мојсијева 45:5) "Утишај гњев, и остави јарост; немој се дражити да зло чиниш!" (Псалам 37:8) "Јарост је немилостива и гњев је плах; али ко ће одолети зависти?" (Приче Соломунове 27:4) "Не буди нагао у духу свом на гњев, јер гњев почива у њедрима безумнијех." (Проповедник 7:9) "А сада одбаците и ви све ово: гњев јарост, злоћу, хуљење, ружне речи из својих уста." (Колошанима 3:8)

Има их много који пробају да ублаже свој бес одајући се пићу или осветом, али "вино је њихово отров змајевски, и љути јед аспидин." (5. Мојсијева 32:33). Освета је слатка срцу грешниковом, али Бог је рекао да Њему припада да се за нас свети. Христос је рекао: "Љуби ближњега свога као самога себе." "Љубите (волите) ваше непријатеље." Бог нам је обећао да нам опрости наше грехове ако ми опростимо онима који су нас увредили. Један мрзовољан и гунђајући дух је мрзак Богу! Лоше и ружне жеље које доводе до рата и проливаља крви, налазе се у човечјем срцу. Због тога ће Бог ставити прави мир у наша срца, ако ми желимо да тај мир траје.

ЗМИЈА – Она је преварила Еву у Рају. Она је уништила најтананију везу и хармонију са Богом. Сотона, одбачени анђео, је био обузет љубомором против Адама и Еве кад их је видео да су постали господари земље и да живе у дивној заједници са Богом, на место Луцифера. Због љубоморе Сотона је одлучио да уништи дивну хармонију и њихов живот са Богом, што је и успео. Иста та ђавољска љубомора и иста жеља станује у многим људима, у њиховим срцима чим виде да други живе срећно и задовољно. "Јер је љубавна сумња тврда као гроб." (Песма над песмама 8:6). Љубомора ставља ружне мисли у срце и уништава срећу других; чак може довести до смрти. То је нарочито случај у извесним браковима. Љубомора је узрок многим бедама и мржњама у пословном свету, као и у другим друштвеним срединама. Чак Божије слуге, проповеднинци, попови, свештеници, нису заштићени од напада, и било би добро да буду будни непрестано, да би били испуњени памећу из страха да њихов позив – рад – не би био поремећен ђаволским духом љубоморе, ако би се десило да Бог употребљава неког другог од Својих слугу више него њих.

ЖАБА – Она представља лакомост, прождљивост, пожуду и љубав према новцу "јер среброљубље је корен свих зала." (1. Тимотију 6:10) У Конгу има једна врста жаба, које тамане на стотине мрава док не пукну, и цркну. Једна прождрљива особа није спремна да отвори своју руку, и да помогне сиромашнима и беднима, него покушава да себи приграби сва богатства овога света на све могуће начине, часне и нечасне, и ако ће то све да пропадне од рђе и мољаца. Христос је рекао: "Не сабирајте себи блага на земљи, где мољац и рђа уништавају и где лопови поткопавају и краду, него сабирајте себи благо на небу, где не уништава ни мољац ни рђа и где лопови не поткопавају нити краду; јер где је благо твоје, онде ће бити и срце твоје." (Матеј 6:19-21). Ахан и сви његови су пропали, јер су волели злато и сребро, драго камење и лепо одело. (Исус Навин 7).

Јуда Искариот, ученик Христов се обесио, јер га је љубав према новцу учинила издајником свога Господара и Учитеља. Ни злато ни сребро нису никакво зло, него љубав према новцу која се крије у човечјем срцу. Хиљаде људи свих класа и раса уништавају властите животе и унесрећују своје фамилије због похлепе да зараде велике суме новца одјеном на разним лутријама, томболама и коњским тркама. Жеља за богаћењем без много муке доводи често до смрти и самоубиства. Љубав и похлепа за новцем иду упоредо са љубављу за славом и положајем. Било да је то политичка моћ (положај), да би доминирао другима, или финансијска моћ за израбљивање сиромашних; или чак религиозна моћ која чини неколицину више ватреним за црквену организацију него за БОГА. То чинећи они осуђују свете који смело следе Христа не припадајући ни једној посебној цркви. (Марко 9:3).

Христос је рекао: "Пазите и чувајте се сваког лакомства, јер у изобиљу ничији живот не почива на његовом имању." (Лука 12:15). Ево и приче о лудом богаташу: "Њива једног богатог човека је добро понела. И размишљао је у себи овако: шта да урадим јер немам где да саберем летину? Тада рече: ово ћу учинити: порушићу своје житнице, па ћу саградити веће, и онда ћу сабрати све своје жито и сва своја добра. И рећи ћу својој души: душо, имаш многа имања смештена за много година; почивај, једи, пиј, уживај. Али Бог му рече: безумниче, ове ноћи тражиће од тебе твоју душу; чије ће бити оно што си припремио? Тако пролази ко себи стиче благо, а није богат пред Богом." (Лука 12:16-21). "Јер шта користи човеку да задобије сав свет, а живот свој изгуби?" (Марко 8:36). И Христос им рече: "Не брините се за живот – шта ћете јести, нити за тело – у шта ћете се обући, јер је живот претежнији од јела и тело од одела… него тражите Његово Царство и ово ће вам се додати… јер где је ваше благо, онде ће бити и ваше срце." (Лука 12:22-23, 31, 34).

СОТОНА – Ђаво, отац свих лажова и свих лажи је овде подстрекач свих грехова. Он господари срцем. Христос је рекао: "Ви потичете од оца ђавола и хоћете да чините жеље свога оца. Он је био убица људски од почетка и у истини се није учврстио, јер у њему нема истине. Кад говоре лаж, од свога говори, пошто је лажа н отац лажи." (Јован 8:44).Једна невина лаж је исто толико опасна као и велика лаж. Има лажи које човек каже, које пише, и које чини. Један лицемер, варалица, је лажов, јер се представља као један бог који не лаже. Један Хришћанин не може лагати. "Ако кажемо да имамо заједницу са њим, а у тами ходимо, лажемо и не творимо истине." (1. Јованова 1:6). "Напоље пси, врачари и блудници, и убице и идолопоклоници, и сви који воле и чине лаж." (Откривење 22:15) Међу седам ствари које Бог мрзи налазе се: "лажни сведок и онај који лаже…" (Приче Соломунове. 6:16-19).

ЗВЕЗДА – Она представља свест у срцу сваког људског бића. У овој слици, она је црна, зла, покварена и вероватно успавана непрестаним греховима, свесним, слепим и развратним, до те мере, да не може више да суди о својим личним поступцима.

Та лоша (ружна) савест је некад мирна, а некад узнемирена. Она осуђује, кад треба да опрости, и опрашта кад треба да осуди. "А Дух изричито каже да ће у последња времена неки одступити од – вере, обратиће пажњу на варљиве духове и демонске науке, у лицемерју лажљиваца који су жигосани у својој савести." (1. Тимотију 4:1-2). "Очишћени у срцима од зле савести." (Јеврејима 10:22). Онда је.она као спржена са усијаним гвожђем.

БОЖИЈЕ ОКО – Оно види све шта се у срцу догађа. Ништа не може промаћи Његовом пламеном Оку; зато Он види све тајне мисли и све скривене намере срца. (У овим сликама око одговара такође и изразу човечјег лица.)

МАЛИ ПЛАМЕНИ ЈЕЗИЦИ – Око срца представљају Божију љубав, која окружује срца грешника. Истина је да Бог мрзи грех, али нас Он воли и не жели смрт грешника, него да се он покаје и да живи вечито. Исус је дошао да спаси грешнике. Лука 15:10. Велика је радост на небу за једног јединог грешника који се покаје. Мали ватрени језици нам говоре такође о Христовој Крви: "Јагње Божије које уклања грех света." (Јован 1:29).

АНЂЕО – Представља Божију Реч. Бог жели говорити човеку и жени који су притиснути теретом греха да би могли ући у ЊЕГА – БОГА – лично и да би за узврат Светлост и љубав Божија ушли у човечје срце.

ГОЛУБ – Је знак Светога Духа, Духа Истине, који уверава, убеђује човека да је крив због греха, правде и суда. Свети Дух је овде изван човечјег срца. Он не може становати тамо где грех господари и влада.

Ако слика овога срца показује стање твога срца, не остаје ти ништа друго него да вичеш Господу у помоћ.Отвори Му твоје срце и пусти светлост Његове Речи да уђе унутра. "Веруј у Господа Исуса Христа и бићеш спашен." То Господ жели да оствари, Он је обећао да промени твоје срце и да ти да ново, испуњено са новим духом. Друга слика то показује.

следећа страница –>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *